onsdag 16 april 2014

Brytbröd- och Fiskgratäng recept!

Här kära Jessica kommer recepten du efterfrågade. Eller rättare sagt pastan du efterfrågade är inte det som fanns på bilden imorse så det blir  vad som fanns på bilden, fiskgratäng.

Brytbrödet kommer från Bonniers Kokbok som har några år på nacken.


Brytbröd

Detta receptet blir ca 30 bullar (beroende på hur stora man gör dem)

100 g jäst
12 dl vatten
1 dl olja
1 1,5 msk salt
ev 4-6 dl rostade solroskärnor (det har jag inte använt)
2 kg vetemjöl

Finfördela jästen i en bunke, helst i köksmaskin, det blir en stor deg.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt). Tillsätt oljan och häll blandningen över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, solroskärnor om de ska vara med samt mjöl, men spara 2-3 dl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Om degen arbetas för hand är det lättare att göra det på bakbordet.
Jäs under duk i ca 45 minuter. (Jag använder en jäst där man blandar ihop den med mjöl och allt det torra, sedan häller man vätskan kall över och blandar. Den ska endast jäsa 15 minuter sedan är det klart för ugnen. Väldigt smidigt). Ta upp degen på mjölat bord. Baka ut den till önskad form.
Jag delar degen i mindre bitar, rullar dem till bullar och lägger dem på en smord braspanna.
Jäs under duk i ca 35 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
När de jäst klar pensla med lite vatten och strö lite vallmofrö ovanpå.
Sänk temperaturen till 225 grader samtidigt som limporna sätts in i ugnen på nedersta falsen. Grädda dem i ca 35 minuter.



Fiskgratängen kommer från Wellness tidning nr 3




Fiskgratäng med ost och örter

4 port

600 g torsk
3 dl matlagningsgrädde
2 msk fiskfond
2 dl riven ost
1 msk oregano
salt, peppar

6-12 coctailtomater
1 hel kruka basilika (jag använder inte så mycket. Ca 10 större blad använder jag i min)

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ihop grädden, fonden och riven ost och krydda med salt, peppar, oregano och lite riven basilika (jag river basilikan  och lägger ovanpå gräddblandningen istället för att blanda i det)
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och häll över gräddblandningen.
Skär toamterna i två delar och lägg ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter
Lätt att göra och mycket, mycket god.


Ha det gott
Lene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar