onsdag 3 september 2014

Kost och hälsa med Martin Bach!

Som jag redan berättat var jag igår på en föreläsning som hölls av hälsogurun/PT Martin Bach.
Det var en mycket intressant och framförallt peppande och inspirerande föreläsning. Mycket bra.
Jag tänkte jag skulle berätta lite om vad hand pratade om. Lite i korthet bara om du är intresserad.

Han sade några tänkvärda fraser vilka i och för sig redan är uttalade men som fastnade hos mig.

Man äter inte för att leva, man lever för att äta!
Strong is the new skinny!

Träning, kost och sömn är viktiga komponenter om man vill gå ner/upp i vikt.
För att få resultat bör man styrketräna 2-3 ggr/vecka, snabba promenader 30-45 minuter/dag/vecka. Det är inte att man promenerar VARJE dag, utan det är tiden som räknas enligt honom. Man kan t.ex dela upp det om man har ont om tid på 3 tillfällen x 15 minuter. Då är du uppe i 45 minuter.

Vill man gå ner i vikt måste man äta mindre än man gör av med.
Vill man gå upp i vikt måste man äta mer än man gör av med. Och dessutom träna.

Kroppen behöver alla komponenter: Kalorier, Fett, Kolhydrater, Proteiner.
Mängden kalorier man äter per dag ska bestå av ungefär 10% fett.

Man räknar ungefär 3,5 g protein (för dig som räknar vad du får i dig) på varje DL mejeriprodukter.

Proteiner som är bra att få i sig:
Kött, kyckling, fisk
Bönor mm
Mjölkprodukter

Tränar du bör du få ca 1,5-2 g/kg kroppvikt/dag i dig.
Tränar du inte är det ca 1 g/kg kroppsvikt/dag

Kolhydrater
Ris, pasta, potatis, bröd, bulgur mm är exempel på kolhydrater.
Frukt och grönsaker som är färgade (grön, gul, röd mm) innehåller också kolhydrater. Även ex.vis kidneybönor.

Exempel:
En paprika innerhåller ca 11 kcal/100 g
100 g sparris innehåller ca 35 kcal/100 g
100 g potatis innehåller ca 80 kcal/100 g

Grönsaker och frukt mättar magen. Lägg därtill proteiner (kött, kyckling, fisk, bönor mm) så står du dig en bra stund.

Martin rekommenderar att steka maten i smör.
Visst kan man steka i olivolja, men dels får den inte värmas upp för högt då ändrar smaken och karaktären sig och dessutom blir ex.vis kött "tråkigare" i färg när man steker i olivolja. Vill du ändå använda olja rekommenderar han att man steker i rapsolja istället för olivolja då rapsoljan klarar högre temp utan att ändra varken smak eller karaktär.

Kosten står för 70% av viktminskning/ökning.

Midjemåttet (mätt över naveln, runt om) bör på män ej överstiga 88 cm och på kvinnor bör det ej överstiga 80 cm.

Två snabba tips han gav mot slutet var följande:
Om du vill gå ner i vikt börja räkna proteinmängden/dag
Intervallträna

Detta var i det stora hela vad som togs upp på föreläsningen.
Jag blev oerhört peppad och fick ny "energi".

Ha det gott
Lene





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar